Als er voor jouw huidige woning een lastige verbouwing op stapel staat, dan is het aan te raden om dit project uit te besteden aan een erkende, goede en betaalbare aannemer. Dit geldt met name voor grotere klussen die lastig zelf uit te voeren zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een serre of een grote nieuwe keuken plaatsen. Ook projecten als een nokverhoging of dakkapel op se woning zetten of een compleet nieuw, energieneutraal huis laten ontwerpen en bouwen, zijn bouwklussen die je met een gerust hart kunt uitbesteden aan een ervaren bouwbedrijf. Maar welke voordelen (en nadelen) heeft het uitbesteden van jouw klus aan een bouwbedrijf? En waar moet je eigenlijk op letten als je op zoek gaat naar de juiste kandidaat voor jouw bouwklus?

De voordelen (en nadelen) van een ervaren bouwbedrijf

Een grote verbouwing laten uitvoeren door een professionele en ervaren bouwonderneming, of een kleinere klus als je zelf twee linkerhanden hebt, heeft aardig wat voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je als woningeigenaar jezelf een hoop werk bespaart. Je hoeft zelf niet aan de slag. Een tweede voordeel is dat je de verbouwing kunt overlaten aan een bouwexpert met ervaring. Beter dan een vakman kan de betreffende verbouwing natuurlijk niet uitgevoerd worden. En ten slotte kan een ervaren timmerman of bouwondernemer snel en efficiënt werken, waardoor je niet zo lang in de ‘rommel’ zit. Natuurlijk heeft het inschakelen van een bouwaannemer ook nadelen. Veel mensen geven aan dat de kosten die bij een verbouwing komen kijken nadelig zijn. Inderdaad kan een verbouwing in financieel opzicht flink in de papieren gaan lopen. Daarom is het belangrijk om als opdrachtgever kritisch naar de prijzen te kijken en offertes te vergelijken. Dit nadeel kan verder voor een deel ondervangen worden door een verbouwing – voor zover dat mogelijk is – deels zelf te regelen. Zo kun je als je een nieuwe keuken wilt plaatsen bijvoorbeeld zelf de oude keuken demonteren en afvoeren. Door dit soort handelingen zelf uit te voeren, kun je honderden tot wel duizenden euro’s besparen tijdens een verbouwing. Een ander minpunt van aannemers is dat ze zich in sommige gevallen niet aan het afgesproken tijdpad houden. Hierdoor ka neen klus uitlopen. Om deze redenen is het belangrijk om een goede selectie te maken van potentiële bouwbedrijven en aannemers voor jouw verbouwing. En kritische te selecteren welke vakman jouw project gaat uitvoeren. Tips over hoe je slim een goede bouwonderneming vindt, lees je hieronder.

Aandachtspunten bij het kiezen voor een geschikt bouwbedrijf

Een goede aannemer vinden voor jouw bouwklus kan op diverse manieren. Een snelle en veilige route is via bekenden. Mensen in jouw omgeving kunnen je vaak wel vertellen welke bouwondernemingen betrouwbaar en voordelig zijn. Dit geeft althans meer sturing dan kiezen voor een bedrijf die voor jou onbekend is. Toch is een bekend en/of regionaal bedrijf niet altijd de beste keuze. Onze tweede tip is dan ook om goed vooronderzoek te doen op internet. Via overzichtswebsites voor bouwondernemingen kun je meerdere offertes opvragen, zodat je een goede prijs-kwaliteitvergelijking kunt maken. Ten slotte is het mogelijk om een aannemer te vinden via een branchevereniging. De twee belangrijkste zijn Bouwgarant en Woningborg. Bedrijven die bij deze verenigingen zijn aangesloten, zijn betrouwbaar. Verder heb je de garantie dat, mocht een bouwonderneming failliet gaan, de klus door een ander bedrijf wordt afgemaakt.