Je hebt je eigen woning weten te bemachtigen. Super gaaf! Je kunt nu alles geheel in gaan richten naar je eigen smaak en allemaal nieuwe dingen aanschaffen. Er komen allerlei nieuwe dingen op je af, nieuwe buren, nieuwe wijk enzovoorts. Daarnaast komen de verzekeringen op je pad. Er zijn meerdere verzekeringen die je kunt afsluiten om je huis en de daarbij horende inboedel te beschermen tegen schade. De prijzen en polisvoorwaarden kunnen per verzekeraar sterk verschillen. Welke je dan het beste af kunt sluiten, wordt hieronder kort weergegeven.

De standaard verzekering

Een opstalverzekering is vaak wel een verzekering die je sowieso af gaat sluiten. Dit beschermd je woning tegen brand of schade en wordt door de hypotheekgever ook vaak verplicht gesteld. De reden hiervoor is dat de woning vaak als onderpand dient, waardoor het een te groot risico zou worden als je deze niet zou verzekeren. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen een basis en allrisk verzekering. Bij een basis verzekering ben je alleen verzekert tegen schade door brand of storm. De kans dat dit voorkomt is niet groot, maar als het gebeurd kan het hoog in de papieren lopen. Bij een allrisk verzekering ben je daarnaast ook beschermd tegen schade die je wellicht zelf per ongeluk veroorzaakt of die door een ander wordt aangericht.

En de spullen dan?

Voor de bescherming van de inboedel die zich in het huis begeeft, dien je een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee zijn je spullen beschermd tegen zowel schade als diefstal. Hieronder vallen onder meer meubels en apparatuur. Ook hier kan weer onderscheid gemaakt worden tussen een basis en allrisk verzekering. Deze verzekering is niet verplicht om af te sluiten, maar wel super handig. Het grootste voordeel is dat je naar verhouding weinig premie betaald voor de uitkering die je er uiteindelijk voor terug kunt krijgen. Voor slechts een paar euro in de maand heb je de verzekering al afgesloten.

Extra dekkingen

Naast de twee bovengenoemde verzekeringen, kun je er voor kiezen om gepaard met deze verzekeringen extra dekkingen te nemen. Zo kun je voor de écht kostbare spullen gepaard met een inboedelverzekering een aanvullende kostbaarheden verzekering afsluiten. Deze keert een hogere vergoeding uit, omdat de spullen die binnen deze verzekering gedekt zijn ook een hogere waarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan duur audiovisueel materiaal of kunst. Een andere extra dekking is de glasverzekering. Deze beschermd onder meer je ramen, glazen deuren en glazen koepels. Deze dekking is bij sommige verzekeraars bij een opstal- en/of inboedelverzekering inbegrepen, maar dit verschilt per verzekeraar.

Een pakket nemen

In eerste instantie kosten de verzekeringen los van elkaar niet zoveel, maar als je het bij elkaar optelt kan het vooralsnog op een hoog bedrag in de maand uitkomen. Om hierop te kunnen besparen, kun je een verzekeringspakket afsluiten bij één verzekeraar. Dit is vaak goedkoper dan allemaal losse verzekeringen. Daarnaast geldt hierbij hoe meer verzekeringen je afsluit, des te hoger de korting.