Geen categorie

Wie kent ze niet, de buitendeuren met glas in lood? Je vindt ze vooral in huizen uit de art deco stijl en uit de jaren 50 en 60 van vorige eeuw. Van eenvoudig tot heel kleurrijk glas, van subtiel tot heel onopvallend, deze deuren zijn nog altijd enorm populair. Als jij een woning hebt waarin een dergelijke deur goed zou staan, dan is een buitendeur met glas in lood aanschaffen een zeer verantwoorde keuze. Wij helpen jou hier alvast een eind op weg.

Kies voor stijl

Een buitendeur kiezen doe je niet elke dag. Doe het daarom zorgvuldig en overdacht. Je voordeur is immers je visitekaartje en je wilt hier natuurlijk nog heel lang kunnen van genieten. Misschien heb je momenteel wel een deur met glas in lood die dringend aan vervanging toe is. Of je bent verbouwingen bezig of je hebt plannen voor een nieuwbouw woning. Dit zijn dé momenten om aan een deur met glas in lood te denken. Laat je goed adviseren over de technische specificaties en kwaliteit van de deur. Maar ga vooral op je eigen gevoel af als het aankomt op de tekening van het glas in lood.

Klassiek of modern?

De art nouveau tijd begon omstreeks de jaren 20 van vorige eeuw en duurde tot de jaren 60. Zelfs in de beginjaren van deze stijlperiode waren de motieven in de glazen in lood al zeer vooruitstrevend. Je ziet vooral gestileerde en geometrische figuren. Je ziet zelden nog de realistische bloemen- of plantenmotieven die je in de art nouveau rond de eeuwwisseling zag. Het mocht vooral modern en kleurrijk zijn. Rood, oranje, groen, blauw of geel, het kon allemaal. Ook de deuren zelf vertonen strakke lijnen. Geen franjes of krullen meer. Het moest er allemaal geometrisch uitzien.

Wees zelf je ontwerper

Het feit dat de ontwerpen al vrij modern waren voor die tijd, maken dat je nu ook best heel modern mag gaan met je deur met glas in lood. Zelfs gewoon transparant glas kan gerust, zolang het maar in een loodstructuur gegoten is die strakke vormen vertoont. Je kunt kiezen voor doorschijnend glas of mat glas, effen glas of glas met reliëf en met of zonder kleuren. Misschien vind je wel een producent van deuren met glas in lood, waarbij je zelf een ontwerp kunt voorstellen. In ieder geval zijn er zodanig veel uitvoeringen dat je zeker de perfecte deur voor jouw huis vindt.

Hoeveel glas kies je voor je deur?

Bij deuren met glas in lood zijn er verschillende mogelijkheden qua glaspartij. Er zijn deuren met een klein ruitje bovenaan, maar er bestaan ook deuren die bijna volledig uit glas in lood bestaan. Bij vele huizen uit die periode heeft men ook ramen voorzien boven en naast de deur. Dit geeft extra lichtinval. Zeker bij zonnig weer creëert dit een prachtig lichtspel in huis. Als je daarbij ook nog eens je binnendeuren in dezelfde stijl en met dezelfde tekeningen kiest, is het plaatje helemaal af!

Bron: www.designlife.nl