Geen categorie

Een dakkapel plaatsen maakt een woning nog mooier en ruimer dan deze vaak al is. Naast de extra ruimte en visuele pracht van woningdakkapellen, heeft dit type uitbouw nog verscheidene andere pluspunten. Maar welke soorten dakkapellen bestaan er eigenlijk? En van welke voordelen profiteer je als je kiest voor de aanschaf van een kapel op het dak.

Belangrijkste soorten dakkapellen & gebruikte materialen

Een dakkapel is vandaag de dag verkrijgbaar in talrijke soorten, maten en modellen. De meest voorkomende soorten dakkapellen zijn een hoekdakkapel, een nokverhoging en het standaard model dakkapel. Hoekdakkapellen worden gebruikt bij woningen, met name boerderijen, met een 90 graden hoek in het dak. Een andere bekende variant is de nokverhoging. Het grote voordeel van dit type kapel is dat je hiermee aanzienlijk meer bewegingsruimte kunt creëren dan met een standaard kapel, omdat er de hoogte in gewerkt wordt. Ten slotte zijn er de voordeligste varianten, namelijk de standaarddakkapellen. Naast deze hoofdvormen worden kapellen voor op daken gemaakt van diverse materiaalsoorten. Het populairste is vandaag de dag de kapel van kunststof. Verder is de houtdakkapel nog steeds een gewilde soort. Ook een combinatie van hout en kunststof is overigens mogelijk als je een kapel op het dak wilt zetten. Voorts wordt er in toenemende mate ook gebruikgemaakt van aluminium als basismateriaal. Ten slotte zijn er nog rietdakkapellen, specifieke dakverhogingen voor woningen vaak villa’s of boerderijen met een rieten dakbedekking.

Meer licht in huis

Een groot voordeel van dakenkapellen is dat je hiermee veel extra licht in huis haalt. Op de betreffende bovenverdieping heb je dan ook aanzienlijk minder kunstmatige verlichting nodig, wat flink kan schelen in het energieverbruik. Prettig is natuurlijk ook dat er via het zonlicht meer warmte de woning binnenkomt. Zeker het feit dat moderne dakkapellen goed geïsoleerd zijn, zorgt ervoor dat op de bovenverdieping extra warmte wordt vastgehouden. En dat is natuurlijk positief voor het gasverbruik in huis.

Aanzienlijk meer ruimte en woonoppervlakte

De meeste mensen kiezen voor het plaatsen van een kapel op het dak vanwege de extra leef en woonruimte die deze aanbouw oplevert. Een onbruikbare zolder wordt met een goede nokverhoging of kapel op het dak ineens een extra kamer. Eerder was het wellicht alleen een opslagruimte, maar nu kun je de zolder gebruiken als hobbykamer, extra slaapruimte of logeerruimte. En niet geheel onbelangrijk en onprettig is daarnaast de waardevermeerdering van jouw woning doordat het woonoppervlakte toeneemt. Een eventueel toekomstige woningverkoop zorgt er daarmee voor dat je de kosten die in de uitbouw zijn gestopt, vaak met winst weer in je eigen portemonnee ziet belanden.

Een duurzame en onderhoudsvrije keuze

Een dakkapel op het dak, of deze nu van hout, kunststof of een ander materiaal is, is een duurzame verbouwing. Met name kunststof kapellen op het dak staan bekend om hun lange levensduur en het beperkte onderhoud. Zo is de isolatiewaarde van kunststof dakkapellen relatief erg hoog en dus zijn dit soort kapellen duurzaam. Terwijl houten kapellen eens in de zes tot acht jaar schildersonderhoud nodig hebben, is dit bij polyester kapellen niet nodig. Ook het onderhouden van een kunststofkapel is niet zo ingewikkeld. Door zo nu en dan met wat water of een schoonmaakmiddel het plaatmateriaal aan de buitenkant van het huis af te nemen, blijft de kapel mooi. Het voordeel van houten dakkapellen is dat je die gemakkelijker op maat kunt maken en kunt repareren.