Om goed te kunnen wonen, heb je leidingen nodig. Dit komt omdat een leiding ervoor zorgt dat je water kunt krijgen. Ondanks dat leidingen vanzelfsprekend in een huis zijn, gaan ze niet voor eeuwig mee. Sommige mensen vragen zich daarom af hoe lang leidingen mee gaan.
Hoe lang een leiding mee kan gaan, is afhankelijk van het type leiding. Er zijn namelijk een aantal type leidingen die gebruikt kunnen worden in een woning. Vooral koperen leidingen worden veel gebruikt. Echter zijn kunststof leidingen ook een mogelijkheid. Deze mogelijkheid wordt steeds meer gebruikt.
De hardheid van het water
Het eerste variabele als het gaat om een leiding, is de hardheid van het water dat er doorheen moet stromen. De hardheid van water houdt in hoeveel mineralen erin zitten. Hoe meer mineralen, hoe harder het water. Hard water veroorzaakt kalkaanslag. Hoe harder het water is, hoe korter de levensduur van de leidingen.
Ook de hoeveelheid zuurstof in het water heeft hier een invloed op. Zuurstofhoudend water heeft namelijk een corrosief effect op de leidingen. Hierdoor kunnen de leidingen gaan lekker. Omdat al het water zuurstof vast houdt, moet je hierom de leidingen om de 30 tot 40 jaar vervangen.
Verwarming
Een andere grote invloed op een leiding, is de verwarming. Dit komt omdat de warmte van de verwarming ook een invloed heeft op de buizen. Vooral metaal is hier erg gevoelig voor. Metaal zet namelijk uit als het warm wordt. Hierdoor kunnen de buizen makkelijker aangetast worden door de zuurstof in de lucht.
Voor verwarmingsbuizen wordt tegenwoordig veel kunststof gebruikt. Dit komt omdat sommig kunststof relatief warm kan worden zonder uit te zetten of in te vallen. Verder is kunststof ook minder gevoelig voor aantastingen aan de buitenkant. Metaal is relatief gevoelig op dat gebied.