Geen categorie

Het overtollige water in huis wordt door het riool afgevoerd. Om dit water naar beneden te laten stromen, moet het water door verschillende leidingen. Deze leidingen kunnen verstopt raken. Dit is natuurlijk erg vervelend.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hierom kan het verstandig zijn om verstopte leidingen te voorkomen. Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen. Zo is het als eerste mogelijk om de een filter in de putjes te doen. Ook is het mogelijk om regelmatig te ontstoppen. Hierdoor is de kans op een daadwerkelijke verstopte leiding erg klein.

Filter in de putjes

Eén van de beste manieren om een verstopte leiding te voorkomen, is door een filter in de putjes te plaatsen. Een filter zorgt ervoor dat al het groffe afval uit de putjes. Vooral in de douche en de wasbak is het handig om deze te plaatsen.

In de douche filtert een filter vooral de haren uit het water. In de wasbak zijn dit vooral de grote stukken etensresten. Een verstopte leiding komt met een filter niet vaak voor. Het enige waar je met een filter voor uit moet kijken is een vol filter of hard vet dat vast kan gaan zitten in de afvoer.

Regelmatig ontstoppen

Een andere optie is regelmatig ontstoppen. Dit zorgt ervoor dat het eigenlijk niet mogelijk is om een verstopte leiding te krijgen. Je haalt het afval dat misschien vast zit in de leidingen namelijk direct weg hiermee. Na het ontstoppen is het vaak handig om na te spoelen met wat kokend water.

Het ontstoppen is op twee manieren mogelijk. Als eerste is het mogelijk om dit met de ontstopper te doen. Ook is het mogelijk om dit met een vloeibare ontstopper te doen. Als je dit te vaak gebruikt, kan dit echter schade aan je leidingen betekenen.