Geen categorie

Vocht in de kelder. Het zal voor velen helaas geen onbekend fenomeen zijn. Het vocht zorgt ervoor dat de kelder soms bijna onbruikbaar wordt, omdat je er eigenlijk niets in kan opslaan; vocht vreet kartonnen dozen kapot en gaat bijna overal inzitten. Om te voorkomen dat je kelder een soort loze ruimte wordt, kan je hem afdichten. Op die manier houd je het vocht buiten de deur en is je kelder gewoon een volwaardig onderdeel van je huis. Maar hoe doe je dit?

Waarom vochtproblemen zo in de weg zitten

Iedereen die wel eens een vochtige plek in zijn huis heeft gehad, weet hoe vervelend dit kan zijn. Vocht kan overal vandaan komen, maar als je er niets aan doet heeft het altijd dezelfde uitwerking op je woning. Het vreet zich een weg in alles wat er maar vatbaar voor is en hoe ouder je huis, hoe meer onderdelen vatbaar zijn voor de vervelende resultaten van een vochtprobleem. Heb je vocht in de vloer en je vloer bestaat uit houten balken, dan zal je na verloop van tijd merken dat de balken aan kracht inboeten. Kruipt het vocht in de muren, dan kan dat in de constructie gaan zitten en is het soms zichtbaar door het behang. In de kelder is vocht ook een groot probleem, omdat je vaak te maken hebt met grondwater dat een weg naar binnen probeert te vinden.

De kelder waterdicht maken van buitenaf

De meest effectieve manier om de kelder af te dichten, is door dit van buitenaf te doen. Hiermee voorkom je dat het vocht ├╝berhaupt de kans krijgt om zich een weg naar binnen te wurmen. Dit afdichten gebeurt al vaak tijdens de ruwbouwfase, omdat je dan nog makkelijk bij andere af te dichten onderdelen kan komen. Het is echter niet gezegd dat dit altijd maar op deze manier kan; is een kelder al gebouwd en heb je een bestaand huis waarin de kelder met een vochtprobleem kampt, dan zal je hem van binnenuit moeten afdichten. En dit is prima te doen als je de juiste kelderafdichting producten tot je beschikking hebt.

De kelder afdichten van binnenuit

Door de kelder van binnenuit af te dichten, voorkom je dat de waterdruk van buiten door verschillende openingen naar binnen kan komen. Het afdichten van binnenuit doe je met mortel; mortel is een substantie die je perfect kan gebruiken om scheuren en gaten in bijvoorbeeld beton of steen te repareren. En als je mortel gebruikt die speciaal is bedoeld om vochtbestendig te zijn, is dit perfect geschikt voor het afdichten van een vochtige kelder. Stucmortel, afdichtingsmortel of reparatiemortel, het is allemaal prima geschikt om je kelder vochtvrij mee te maken. En werk je het daarna af met een fraaie coating, dan weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan om het vocht zoveel mogelijk buiten te houden. En heb je die zekerheid, dan kan je er van op aan dat de kelder vele jaren een prima plek blijft om zelfs de meest kwetsbare zaken in op te slaan, zonder dat ze langzaam maar zeker ten prooi vallen aan een vochtprobleem.