Geen categorie

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? En ben je je aan het oriënteren naar een appartement? Maar heb je tegelijkertijd ook begeleiding of ondersteuning nodig? Wellicht is een serviceflat of een assistentiewoning dan wel iets voor jou. Lees voor meer informatie snel verder.

Wat is een serviceflat?

Een serviceflat is een appartement in een groter complex waar er verschillende faciliteiten en zorgverlening beschikbaar is. De bewoner heeft een prive appartement, maar kan tegelijkertijd gebruik maken van de faciliteiten van het grotere complex. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je wel zelfstandig wilt blijven wonen en je eigen woning wilt hebben, maar tegelijkertijd ook zorg en ondersteuning nodig hebt. Er wordt dan soms ook wel eens gesproken van een assistentiewoning.

Soorten beschikbare diensten…

Wat zijn dan die verschillende faciliteiten? En welke zorgverlening is er beschikbaar in zo’n groot complex? Dit verschilt natuurlijk per appartement en per accommodatie. Vaak is er de keuze voor een prive-appartement met een noodknop. Hierdoor kun je op de noodknop drukken als je in een noodsituatie bent en dan is de juiste zorg snel bij je. De zorgverleners zitten tenslotte in hetzelfde gebouw. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je niet meer goed te been bent en bent gevallen of bijvoorbeeld last heeft van epilepsie aanvallen. Verder is er vaak ook een cafetaria, restaurant of brasserie aanwezig. Bovendien is er vaak de mogelijkheid om maaltijden aan de voordeur te laten bezorgen. Wanneer je dus niet meer goed zelf je maaltijden kunt verzorgen, is dit dan ook een geschikte oplossing. Daarnaast is vaak een fitnessruimte en kapsalon, manicure of pedicure aanwezig. Hierdoor hoef je niet meer het gebouw uit voor je persoonlijke verzorging en beweging.

… en activiteiten

Bovendien worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Hierdoor wordt je sociale kring groter en kom je gemakkelijk in contact met leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bingo- of andere spelletjesavond. Vaak is er ook een tuin bij het gebouw aanwezig, waar je heerlijk kunt wandelen en dus ook voldoende aan je beweging kunt komen. Verder is er zorg op maat. Hierdoor is erg veel mogelijk in een serviceflat of assistentiewoning en kan dit helemaal aangepast worden naar jouw wensen. Kun je bijvoorbeeld niet gemakkelijk zelfstandig naar de apotheek of de supermarkt? Dan is er de mogelijkheid om je geneesmiddelen en boodschappen thuis te laten bezorgen. Kun je je huishouden niet meer goed zelf bijhouden? Dan is er de mogelijkheid tot huishoudhulp. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals thuisverpleging en administratieve hulp.

Kortom, een serviceflat kopen kan ik veel gevallen een uitkomst bieden voor een probleem. Het probleem wordt opgelost en er kan zoveel voor je gedaan worden als nodig is. Tegelijkertijd heb je wel je privacy en je eigen woning. Je kunt je woning dan ook gewoon zelf inrichten. Je kunt tegelijkertijd ook zoveel doen als je zelf wilt. Je kunt dus prima je eigen eten koken en gezellig mensen uitnodigen. Bovendien kom je op deze manier makkelijker in contact met mensen en is er aan sociaal contact geen gebrek. Wanneer je geen ondersteuning nodig hebt, zijn er natuurlijk ook nog genoeg nieuwbouw appartementen te koop.